Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.
Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1
Να σημειωθεί πως φέτος μόνο 188 σχολές από τις συνολικά 426 έχουν επιλέξει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (0.8), ενώ σε 121 υπολογίζονται τα Τμήματα που επέλεξαν ως ΕΒΕ το 1,2, δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως , αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Παράδειγμα εφαρμογής της ΕΒΕ
Εάν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ο Μ.Ο. των επιδόσεων όλων των υποψηφίων και των τεσσάρων μαθημάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι 13 και ο Συντελεστής που ορίζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα Α (σχολή) είναι 0,8 τότε:
Ε.Β.Ε.=13x0,8=10,4 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 10,4 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του, το πανεπιστημιακό τμήμα Α.
Εάν ο Συντελεστής που ορίζει ένα άλλο πανεπιστημιακό τμήμα Β (σχολή) είναι 1,2 τότε:
Ε.Β.Ε.=13x1,2=15,6 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 15,6 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του το πανεπιστημιακό τμήμα Β.
Υποψήφιος που έγραψε Μαθηματικά=10, Φυσική=11, Χημεία=11, Νεολ.Γλώσσα-Λογοτ=12 άρα Μ.Ο.=11 μπορεί να δηλώσει το τμήμα Α αλλά δεν μπορεί να δηλώσει το τμήμα Β ,ενώ εάν έγραψε αντίστοιχα 8, 9, 11, 12 Μ.Ο.=10 δεν μπορεί να δηλώσει ούτε το τμήμα Α ούτε το Β.
Ομοίως θα υπολογίζεται η βάση στα Ειδικά Μαθήματα και θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει επίδοση στο ειδικό μάθημα ≥ της βάσης για να μπορεί να δηλώσει την σχολή, που θα έχει ως προαπαιτούμενο το ειδικό μάθημα και επιπλέον θα πρέπει να καλύπτει την Ε.Β.Ε. που θα έχει προκύψει από τον παραπάνω τύπο για το αντίστοιχο τμήμα.
Συντελεστές Βαρύτητας
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.
Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Μηχανογραφικό και για τα ΙΕΚ
Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., την περίοδο Σεπτεμβρίου
Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.
Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού έχουν:
- οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι και
- οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία των εγγραφών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ενδιαφερομένων και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι τα ίδια για όλα τα Δημόσια Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ. 5954/23-06-2014 (Β΄ 1807) Υπουργική Απόφαση περί του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως ισχύει.